Undgå stress i din eksamensperiode

Er du typen, der gerne vil gøre det så godt som overhovedet muligt til eksamen? Så godt, at du stiller alt for høje krav til dig selv og gør dig selv endnu mere nervøs end du var i forvejen. Det kan godt resultere i, at du bliver rigtig stresset og kører dig selv helt ned. Få her nogle tips til, hvordan du stresser dig selv mindst muligt.

Tag én ting ad gangen

Hvis du har flere eksaminer, der venter, nytter det ikke noget at tænke på dem alle på én gang. Du kan ikke fokusere på så meget, og det vil kun stresse dig. Accepter, at du skal op i flere ting, men at du er nødt til at tage én ting ad gangen. Forbered dig til den eksamen, du skal op i først. Når du har været oppe, begynder du på den næste osv. Så undgår du, at du har for meget at tænke på. Du skal nok nå det hele.

Læg en plan

Har du svært ved at overskue det hele oppe i hovedet, så læg en plan over, hvilke dage du skal læse, og hvor meget du skal læse. Så ved du præcis, hvad du skal gøre og hvornår. Gør det meget præcist, så du f.eks. skriver ”læs side 54-104 om onsdagen”. På den måde er du også sikker på, at du når det hele, fordi alt er lagt ind i planen. Fordel det jævnt mellem dagene, så du ikke nogle dage overbelaster dig selv fuldstændig.

Giv dig selv pauser

Det er også vigtigt med pauser fra læsningen, så læg også tomme dage ind i din kalender eller plan, hvor der er plads til at ses med dine veninder eller tage en dag under dynen med en god film. Eksamensperioden er travl, men det behøver ikke være en ren pinsel for dig.

Mere end bare eksamensstress?

Hvis du har på fornemmelsen, at den stress, du oplever, er mere alvorligt end blot noget almindelig eksamensstress og nervøsitet, bør du gøre noget ved det. Du kan f.eks. tage kontakt til at stresscoach, som kan tilbyde dig professionel hjælp til at håndtere din stress. En coach, der kan hjælpe dig til at skabe positive forandringer i fremtiden. En stresscoach kan f.eks. være med til at identificere dine styrker og værdier, skabe en gladere tilværelse, lære dig at håndtere din stress bedre mm.