Sådan slipper du af med åreknuder

Åreknuder er primært et kosmetisk problem, som først og fremmest opstår på læggen og på låret. De kan tit og ofte ses gennem huden, hvor de på deres karakteristiske vis snor sig under huden og buler frem. Åreknuder kan ramme både mænd og kvinder, men kvinder er i overtal.

De kan opstå allerede i en ung alder, og nogle kvinder oplever også at få åreknuder under graviditet. Efter graviditeten vil åreknuderne normalt blive mindre, men desværre ikke forsvinde helt.

Komplikationer ved åreknuder

Sjældent opstår der komplikationer til åreknuder, men komplikationernes sværhedsgrad er meget varierende, og som sagt mærker de fleste mennesker slet ikke noget til, at de har åreknuder.

Dog kan enkelte personer have en fornemmelse af, at benet eller benene føles tunge. Hos andre mennesker kan benene hæve og de kan få eksem. Husk altid, at du skal henvende dig til en læge, hvis åreknuden begynder at bløde, eller hvis dit ben pludseligt hæver meget op. Hvis benet også bliver ømt og rødt samtidig med, at det hæver, kan du være blevet ramt af en blodprop i benet, og det kræver lægelig behandling.

Hvordan kan jeg få fjernet åreknuder?

På grund af de kosmetiske gener – og i sjældne tilfælde sundhedsmæssige problemer med åreknuderne – kan du vælge at få dem fjernet på forskellige måder. Der anvendes grundlæggende 3 forskellige behandlinger, som vi vil beskrive i det følgende.

Stripping

Stripping dækker over det klassiske kirurgiske indgreb, hvor kirurgen fjerner åreknuderne gennem et snit i lysken. Sådan en operation har både fordele og ulemper. Ulempen er naturligvis, at du udsættes for et indgreb, hvilket betyder, at du må regne med, at det tager op til 14 dage, inden du er kommet dig.

Fordelen ved indgrebet er, at det er meget effektivt, og at det er blevet foretaget i mange år, så læger har stor erfaring med at udføre indgrebet.

Behandling med laser

Da lægerne hele tiden er på udkig efter nye og bedre behandlingsmuligheder – samt behandlingsmetoder, der belaster kroppen så lidt som muligt – er der også med hensyn til behandling af åreknuder sket et skred i behandlingen.

Man kan nemlig behandle åreknuder med laser, hvor der føres et kateter ind i en vene. På enden af kateteret er der en varmekilde, som kan sørge for, at venen trækker sig sammen og derfor lukker sig.

Fordelen ved dette indgreb er, at du hurtigt kan komme på benene igen. Ulempen er derimod, at metoden er så ny, at lægerne endnu ikke kender til langtidsudsigterne. Derfor bliver vi nødt til at se tiden an og undersøge, hvordan venen og åreknuden opfører sig efter eksempelvis 7 år.

Behandling med skum

Slutteligt kan man også behandle åreknuder med indsprøjtninger. Lægen vil sprøjte et stof ind i venen, som vil få venen til at lukke sig. Metoden egner sig bedst til små åreknuder eller til i stedet at blive anvendt sammen en af de ovenfor beskrevne metoder.

Ellers er fordelen ved denne behandling også, at indgrebet er minimalt og ikke kræver lang tids sygemelding efterfølgende.

Hvordan skal jeg forholde mig efter en operation?

Når du er blevet opereret med henblik på at fjerne åreknuder – og dette specielt, hvis der har været tale om anvendelse af den såkaldte stripping metode – er det klart, at du efterfølgende vil kunne føle ømhed og ubehag. Benet vil også kunne hæve.

Ømheden kan behandles med let smertestillende medicin, som du bør tage i cirka tre dage efter operationen. Hvis du oplever hævelse i benet, kan du med fordel benytte dig af en støttestrømpe.