Sådan sliber du et trægulv

Sådan sliber du et trægulvHvis du ønsker at bibeholde dit gulvs æstetiske udtryk, skal du sørge for at holde det vedlige. Har du et trægulv, kan du slibe det og på den måde også forlænge dets levetid. Et trægulv er levende, og da det udsættes for stort slid hele tiden, vil det automatisk komme til at få ridser og lignende. Men hvordan sliber du et trægulv, og skal du efterbehandle det med lud, olie eller lak? Læs med i denne guide, hvor vi fortæller dig, hvordan du skal gribe sagen an.

Skal jeg bruge maskiner og værktøj?

Det er hårdt arbejde at slibe et trægulv, og du bliver nødt til at få fat i både værktøj og maskiner for at kunne gøre det. Inden du går i gang med selve slibningen, er det dog nødvendigt, at du laver et stykke forberedende arbejde, så dit gulv er klart. Du skal blandt andet dykke synlige søm og fylde store synlige huller med spartelmasse. Det er også vigtigt, at gulvet er rent – det vil sige, at der ikke er malerklatter eller andet på gulvet. Husk også på, at slibning af gulvet er en meget støvet affære. Tøm derfor rummet for møbler og lignende.

Grovslibning

Først skal du lave en grovslibning med grovkornet slibebånd. For eksempel korn 16. Jo lavere tallet er, jo grovere er slibningen. Vær her opmærksom på, at ikke alle gulve tåler den grove slibning lige godt. Er dit gulv af lameltypen, kan du med fordel prøve dig lige så stille frem og se, hvordan gulvet reagerer.

Mellemslibning

Efter grovslibningen er overstået, kan du begynde på mellemslibningen. Her skal du bruge korn 40-60. Nogle gange kan du faktisk begynde med mellemslibningen. Det gør sig især gældende på lamelgulv, eller på andre gulve hvor sliddet ikke er så udtalt.

Finslibning

Til slut kommer du til finslibningen, hvor du skal bruge korn 80 eller 100. Med finslibningen sørger du for, at gulvet bliver så pænt som muligt. Du skal se til, at der ikke er synlige overgange på gulvet eller andre elementer, der virker forstyrrende på det æstetiske udtryk.

Efterbehandling af nyslebet gulv

Et nyslebet gulv er meget modtagelig for skidt og ridser, så det er vigtigt, at du hurtigt kommer i gang med at behandle det på den måde, som du ønsker. Det er forskelligt, hvordan folk ønsker at behandle det nyslebne gulv, men her fortæller vi dig om de muligheder, du har.
Læs mere om mange forskellige typer gulvbehandling hos DBF-gulvservice på hjemmesiden her

Behandling med lud

Hvis du ønsker et trægulv med et lyst udtryk, kan du anvende lud, som også yder dit trægulv god beskyttelse. Luden skal simpelthen bare påføres gulvbrædderne, hvor den skal tørre nogle timer. Herefter kan du slibe gulvet med et fint korn, og du er færdig.

Lakbehandling af gulvet

Lakbehandlingen er et godt valg, hvis du er på udkig efter at give dit trægulv en overflade, der er meget modstandsdygtig. Du kan vælge mellem mat, halvmat eller klar lak, og lakken er enten baseret på vand eller en form for opløsningsmiddel. Du skal huske at lakere gulvet igen, inden laget af lak er slidt igennem. Du skal give dit gulv 2 eller 3 lag lak, inden du er færdig – følg her brugsanvisningen præcist.

Olie til gulvet

Du kan også behandle dit gulv med olie. For eksempel kan du få olie, der indeholder hvidt pigment. Det kan du bruge oven på luden, hvis du gerne vil forstærke det lyse udseende. Olien skal lige så stille ned i træet, og du kan påføre den med pensel eller rulle. Efter 30 minutter skal du fjerne den overskydende olie og så fremdeles.

Læs eventuelt om priser på gulvafslibning-priser.dk – der kan du beregne en pris for professionelt udført arbejde på Sjælland.