Lad den ønskede placering af urnen guide valget af urne

Ved en kirkelig bisættelse bliver den afdøde oftest anbragt i en kiste, der vil blive fragtet af en bedemand i en ligvogn til og fra kirken og efterfølgende til krematoriet, hvor kremeringen vil foregå. Når kremeringen har fundet sted, vil asken blive samlet i en urne. Valget af urner afhænger af, hvor den ønskes placeret, men selvom at valget af urner er mange, så behøves det ikke at være svært og udfordrende at vælge den rigtige urne.

Hvilke krav findes der til urner?

Valget af urner afhænger naturligvis af, hvilket udseende man fortrækker i forhold til materialevalg, farve med videre. Dog afhænger valget af urner også af, hvor urnen skal placeres, da der er forskellige krav og regler herom, der i sidste ende har betydning for, hvor urnen må placeres.

 

Ved fællesgrave:

  • Hvis urnen skal nedsænkes på en fællesgrav, vil man altid anvende urner, der har en nedbrydningstid på omkring 10 år, hvilket de såkaldte miljøurner har. Materialet af urnen vil her være i naturmaterialer og bestå af plantefiber og voks.

 

Ved private gravsteder:

  • Hvis man har et privat gravsted, er der ikke krav til urner som ved fællesgrave, da man ved private gravsteder også må bruge urner lavet i keramik. De kan enten være lavet af jern, kobber eller andet stentøj og derfor være lavet af materialer, der ikke nedbrydes.

 

Spredning over åbent hav:

  • Bor man for eksempel i Allerød eller Hillerød, så vil man have boet tæt på havet, hvilket måske har haft særlig betydning for én. Hvis man har et specielt forhold til havet, så kan man få sin aske spredt over åbent hav. Dette kræver dog, at den afdøde enten skriftligt har tilkendegivet, at dette er et ønske, som vedkommende har, eller at der på ingen måde kan sås tvivl om, at det var afdødes ønske. Efter kremeringen vil asken som vanligt blive opbevaret i en urne, hvorefter den ved en ceremoni vil blive spredt over åbent hav. Det er dog ikke tilladt at nedsænke urner i havet, ligesom det er vigtigt at sikre sig, at spredningen af asken sker uden at vække unødig opsigt.

 

På baggrund af kravene til urner, er det en god idé at beslutte sig for placering af urnen først og selve udseendet samt materialet efterfølgende.