Gode råd til økonomisk sikkerhed som selvstændig

At tage springet og starte ud som selvstændig er noget, der kræver vilje, hårdt arbejde og ikke mindst økonomisk sikkerhed. Er du særligt bekymring for det økonomiske, er der en række ting, du kan gøre for at skabe trygge rammer. Læs med og bliv klogere på nogle af disse.

Bliv medlem af en a-kasse

A-kassen er ikke bare for lønmodtagere – også selvstændige kan med fordel melde sig ind i en a-kasse. Planen er selvfølgelig, at din virksomhed skal være dit levebrød, men går du pludselig konkurs, står a-kassen klar til at hjælpe dig videre med blandt andet at udbetale dagpenge, hvis du lever op til kravene. På den måde er a-kassen et godt økonomisk sikkerhedsnet, som kan sikre dig mod de økonomiske risici, som det selvstændige arbejdsliv uundgåeligt indebærer. Derudover kan du via en god a-kasse få andre typer hjælp til drift af din virksomhed, eksempelvis gennem rådgivning til markedsføring, bogholderi eller i forhold til juridiske aspekter. Nogle a-kasser egner sig bedre til selvstændige end andre, hvorfor det er vigtigt at sammenligne de forskellige muligheder. Dette kan du gøre nemt og hurtigt her.

Hav en nødplan parat

Det er svært at forudse, hvordan forudsætningerne som selvstændig udvikler sig. Derfor skal du allerede, inden du starter din nye virksomhed have en nødplan, som du kan følge, hvis tingene ikke går helt som planlagt. Hvor mange måneder kan du gå uden overskud på kontoen? Har du en anden indtægtskilde, hvis økonomien i virksomheden står stille? Har du styr på det juridiske, hvis der opstår økonomiske problemer? Stil dig selv de svære spørgsmål på forhånd – ved at tage højde for problematiske scenarier på forhånd har du nemlig langt bedre forudsætninger for at komme igennem perioder med dårlig økonomi i virksomheden og en eventuel konkurs.

Få et stærkt netværk

Ingen iværksætter starter en virksomhed op uden at lave fejl undervejs, men er du del af et iværksætternetværk, har du mulighed for at sparre med andre, der måske har lavet den samme eller lignende fejl. Ofte vil du kunne spare penge, da du undgår at skulle betale en fagmand for at løse problemet, og samtidigt får du en række nyttige kontakter, hvis viden og engagement kan være til stor glæde og gavn for dit virksomhedsliv. Der findes utallige iværksættergrupper, hvis formål er at samle selvstændige, der ønsker at dele viden og sparre med hinanden, så det er bare med at få taget skridtet.

Hold styr på regnskab og likviditet

En sund og sikker virksomhedsøkonomi kræver en stor indsats – ikke mindst når det gælder bogføring og regnskab, som er helt afgørende for at holde overblik over virksomhedens økonomiske tilstand. Samtidigt vil regnskabet hjælpe dig med at holde styr på virksomhedens likviditet, så du ikke ender med ubetalte regninger og gebyrer. Er regnskab og likviditet ikke dine stærkeste sider, er det værd at overveje at få hjælp til det fra en faglært, da denne post er så central for virksomhedens økonomiske sundhed, at den ikke må overses.