Gode råd og overvejelser ved gulvafslibning

Er du træt af dit gamle slidte trægulv? Det er der heldigvis råd for. Du behøver nemlig ikke at affinde dig med, at træets farve er blevet grålig og, at der er ridser og mærker på gulvets overflade efter brug. Hvis du bestiller en gulvafslibning, vil du få et gulv, der er så flot som nyt. Det vil give et gevaldigt løft til din bolig, og gør du det i forbindelse med en generel modernisering, er det ikke noget, der tager ret lang tid for en professionel gulvsliber at udføre. Skal du alligevel rydde rummene for at male vægge og loft, er det et absolut must at få ordnet gulvene. Her får du nogle gode råd til, hvad du skal tænke på, når du får slebet dit trægulv.

Massivt gulv eller lamelgulv?

Når du vil have dine gulve slebet af, skal du først lige undersøge hvilket slags trægulv, der ligger i din bolig. Hvis du har massive plankegulve, kan du få en gulvafslibning uden betænkeligheder. Det er kun, hvis du har et lamelgulv, at du lige skal tænke dig om. På et lamelgulv er det udelukkende træets øverste lag – kaldet slidlaget – der er er af det rigtige træ – eg, ask, fyr osv. Slidlagets tykkelse kommer an på hvor dyrt et gulv, der er lagt. Det vil normalt være mellem 3-5 millimeter. Kun hvis der er lagt et dyrt lamelguld, kan slidlaget være 8-9 millimeter. Et almindeligt lamelgulv kan godt afslibes en til to gange, men det du skal være opmærksom på, hvis du ikke selv har lagt gulvet, er, om det allerede har været slebet. Hvis det har det, er det ikke sikkert, det kan tåle en til afslibning. Du kan risikere at slidlaget slibes helt væk. Ved du ikke, om gulvet har været slebet før, må du spørge det firma til råds, som skal foretage gulvafslibningen. Så må de undersøge slidlagets tykkelse. (Vær opmærksom på, at hvis du har et laminatgulv – et gulv der ligner træ, men er lavet af plastik – så kan gulvet naturligvis ikke slibes.)

Hvilken farve gulv ønsker du?

Når du har fået dit trægulv slebet, skal du beslutte dig for, hvilken efterbehandling træet skal have. Du behøver altså ikke få et lakeret gulv igen, hvis du hellere vil have et oliebehandlet gulv. Hvis dit gulv er af en lys træsort, kan du også vælge, om du vil have gulvet meget lyst eller en mere naturlig træfarve. Hvis du ønsker den helt lyse farve skal gulvet have både lud og en olie, sæbe eller lak med hvide pigmenter i. Ønsker du en varmere tone kan du nøjes med at ludbehandle træet, så det ikke gulner så hurtigt og så ellers give det en neutral olie, sæbe eller lak. Har du et gulv af en mørk træsort, kan du naturligvis ikke få det lyst, så er det kun efterbehandlingen du skal tage stilling til.

Efterbehandling

Der er rigtig mange der foretrækker at få sit trægulv lakkeret. Det er også en virkelig stærk og praktisk efterbehandling, som gør, at du ikke skal være bange for at spilde rødvin, rødbedesaft osv. på dit gulv. Til gengæld kan der ikke lappes på lakken. Hvis den bliver slidt af på udsatte steder, skal hele gulvet have en afslibning, for derpå at lakkeres igen. En oliebehandling er også en praktisk behandling, der lukker træets årer og forhindrer væske i at trænge ned i overfladen. Den er dog ikke helt så praktisk som lak. Til gengæld bevarer du træets duft for eksempel ved gulvvask og kan nyde den skønne lugt at nyvasket træ i hele huset. Sæbebehandling er ligesom oliebehandling en behandling, der lukker træets overflade, hvis det har fået sæbe nok, vel at mærke. Til gengæld slipper du for at slide lakken af og beholder den naturlige overflade og træets duft under gulvvasken.