Alternativer til Gastrisk Bypass?

Gastrisk bypass alternativDer kan være store gener forbundet med overvægt. Dertil er det sundhedsskadeligt fordi der er fare for en del alvorlige følgesygdomme. Men det kan være utrolig svært at slippe af med sin overvægt. For mange udvikler det sig til et uoverskueligt problem, der har rod i et helt livs indgroede vaner og psykologiske mønstre. Når man både har prøvet at slippe af med de overflødige kilo gennem adskillige mislykkedes slankekure, og træningsprogrammer man ikke kunne overholde, er man tæt på at give op. Nogle tyer til en kirurgisk løsning og får en gastrisk bypass. Det er imidlertid et indgreb, der kan føre alvorlige bivirkninger med sig og er derfor ikke altid et attraktivt valg. Der er dog stadig håb! De seneste år er det nemlig blevet muligt at opnå et stort vægttab uden at skulle igennem en risikofyldt operation. Det kan vi takke maveballonen for.

Hvad er en maveballon?

En maveballon er en ballon, der nedsættes i mavesækken for at øge mæthedsfølelsen hos den overvægtige. Maveballonen føres ned i maven ved hjælp af et gastroskop. Når ballonen er placeret i mavesækken fyldes den med en saltvandsopløsning tilsat en blå væske. Ballonen skal være i maven mellem 6 måneder og 12 måneder. Det er en procedure helt uden bedøvelse, som kun tager omkring 20 min.

Hvad er en gastrisk bypass

En gastrisk bypass foretages ved et kirurgisk indgreb, hvor man permanent afsnører noget af mavesækken og deler tyndtarmen i to. Det siger sig selv, at det er et større indgreb, hvor der naturligvis kan opstå komplikationer både undervejs og efterfølgende. Man afsnører mavesækken for at nedsætte patientens sultfølelse. Efter en gastrisk bypass operation kan en person ikke spise mere end 30 gram ad gangen og vil derfor tabe sig. Nogle af følgevirkningerne af ikke at optage så meget næring – hvilket også vil sige mindre mængder af vitaminer – er, at man kan blive underernæret og få det såkaldte dumping syndrom.

Hvad er dumping syndrom

Dumping syndromet er en meget ubehagelig bivirkning i forbindelse med indtagelse af føde efter en maveoperation. Normalt når man indtager føde ligger maden i mavesækken i op til flere timer og bliver ledt ud i tarmen lidt efter lidt. Når mavesækken er blevet så lille, som tilfældet er ved en gastrisk bypass operation, bliver maden derimod ledt direkte ud i tarmen. Det betyder at fordøjelsen ikke sker som tiltænkt, og at især sukkerholdig mad bliver problematisk. Efter indtagelse af sukkerholdig mad, kan en maveopereret blive dårlig – kvalme, diare, svedeture, træthed og slaphed, der kan nærme sig besvimelse, hjertebanken, nervøsitet og angst – og må lægge sig indtil det har fortaget sig. Man kan forebygge dumping syndromet ved at undgå sukkerholdig mad.

Maveballonen er et midlertidigt objekt, der placeres i maven i mellem et halvt år og et helt år. Den mindsker patientens lyst til mad ved at fylde i mavesækken. Når man har den i mavesækken skal man samtidigt omlægge sin kost og dyrke motion. De fleste steder, der tilbyder behandling af overvægt med maveballon, tilbyder ligeledes vejledning i forhold til både kost og motion. Ved en gastrisk bypass gør man mavesækken mindre ved at afsnøre en del af den øverste mavesæk fra resten. Det er så den del, der fremadrettet skal fungere som mavesæk. Den anden del fjernes ikke, men tages ud af funktion. I tillæg deler man tyndtarmen og forbinder den med den lille mavesæk. Det er således et kirurgisk og permanent indgreb.

Læs mere på hjemmesiden her

Hvem er egnet til maveballon?

Har man et BMI over 27 kan man søge vejledning i en klinik, der udfører maveballonindgreb og forhøre sig om mulighederne for at få en ballon nedsat i mavesækken.