Fra fumlende strikkepinde til professionelt strikketøj

Det kan virke uoverskuelig at samle strikkepindene op og bare begynde at strikke det ene stykke tøj efter det andet. Ligesom første gang du prøvede spisepinde, så er hænderne slet ikke vant til denne detaljerede motorik. Men strikning havde nok ikke overlevet tusinder af år, hvis det var umuligt at lære – selv dig, som aldrig har været inden for en 1km radius af strikkegarn, kan lære at strikke på forholdsvis kort tid. Som start gælder det om at skaffe sig de nødvendige materialer, hvilket kun egentlig er 2 ting: Strikkepinde og garn. Du kan vælge imellem standard strikkepinde, strømpepinde og rundpinde. Derefter skal du på jagt efter garnet – helst garn med samme tykkelse som strikkepindene. Garnet har mange forskellige variationer, men start med blot at holde dig til 1 slags. Uld kan være et godt startsted, da det er nemt at strække, så du har lidt større rum til fejl. Garnets kvalitet betyder ikke så meget i starten, mens du øver dig, så køb blot noget forholdsvis billigt – tilbud og udsalg på garn.

Øvelse gør mester

Når der er styr på værktøjerne, gælder det om at gå i gang med arbejdet. Sæt dig ind i strikningens fagtermer og teknikker. Lær først om masker. Masker er grundlaget for strikketeknikken – det er de ”løkker”, man slår rundt om strikkepindene. Få især styr på krydsopslag, der er den mest normale masketeknik. Herefter går det stærkt, og termer og teknikker bliver hurtigt mere dybdegående, så pas på du ikke drukner. Bare hold vejret, dyk ned lidt ad gangen, lær lidt af gangen, så du aldrig bliver overrumplet. Når du føler dig tilpas i strikkeverdenen, kan du bevæge dig imod at strikke ret og vrang, lære at tælle rækker, glatstrik og glatvrang, retstrik med mere. Når du for alvor skal lære dig selv at strikke, er det nemmest at se nogle videoer, da det giver et meget bedre indblik i, hvorledes strikning skal udføres.

Et skridt ad gangen og du ender som mesterstrikker

Strikkeriets verden er meget mere simpel, når du kigger tilbage indefra, men kan virke angstprovokerende, når du står ved dets indgangsporte. Men så længe du følger en plan for indlæringen, så skal du nok lære det. Her er en opsummering til, hvordan du kan bære dig ad med at lære:

  1. Køb strikkepinde og garn – bare billigt eller på tilbud
  2. Forstå fagtermerne
  3. Forstå teknikkerne
  4. Lær via videoer
  5. Sæt personlige mål