Forbedr din søvn og få et bedre liv

Du har sikkert før prøvet at tage på arbejde efter en nat uden søvn. Det giver anledning til en rigtig dårlig dag. Søvnen er det biologiske fundament, som vi lægger resten af livets oplevelser ovenpå. Uden et godt fundament smuldrer nydelsen af livet. Hvis fundamentet blot er en anelse forværret, kan bygningen derpå skride og vælte. Derfor er det vigtigt at gøre søvnen så optimal som mulig – i længde og i komfortabelhed. Man skal helst ned og ramme REM-søvn før, søvnen kan siges at have været effektiv. Der er en række tiltag, man kan tage, for at hjælpe sig selv på vej mod den gode søvns hjælpende favn. Det kan være ændring af søvnmønster (f.eks. døgnrytme), søvnposition (kroppens position) eller selve sengen (måske skifte til en større seng i 180×200 klassen).

Hvordan kan sengen give mig en bedre søvn?

Søvnen er en abstrakt størrelse, og der er derfor mange små ændringer man kan lave. Disse ændringer kan i større eller mindre omgang ændre din søvn til det bedre. Man kan starte med at kigge på det materielle aspekt – sengen. Sengen kan være den største synder og den største frelser, når det kommer til søvnens kvalitet. Man kan både lave ændringer med sin nuværende seng eller ændrer sengen til en ny. En ny seng har måske nye kvaliteter, som kan hjælpe søvnen. Eksempler på ting du kan ændre omkring sengen:

  • Skift topmadras. Find en topmadras der er så blød eller hård, som du ønsker.
  • En elevationsseng kan hjælpe med at ændrer i f.eks. ryggens positur under hvilelse.
  • Størrelse. Få en seng der passer i størrelsen – helst en med plads til at bevæge sig på.
  • Sørg for at sengens accessoires ikke stjæler din søvn – f.eks. en med TV i sengebunden.

 Hvad kan jeg ellers gøre for min søvn?

Der er mange andre små tricks og tommelfingerregler, du kan have i baghovedet, når du smutter i seng:

  • Få 7-9 timers søvn som voksen.
  • Undgå alkohol og koffein lige inden du skal sove.
  • Ikke brug elektroniske apparater (mobil, tablet, TV) lige inden du skal sove.
  • Prøv så vidt mulig at have en døgnrytme – ikke tag for mange tilfældige middagslure.
  • Hvis du har rygsmerter, så sørg for at holde ryggen lige. Du kan f.eks. ligge på ryggen med noget under knæene eller ligge på siden med noget mellem knæene.