Er din autolift sikker nok?

Det handler om at undgå tragiske ulykker eller skader på værkstedet. Det kan lyde voldsomt, men når et af hverdagens vigtigste arbejdsredskaber er en autolift, er det en nødvendighed. Det er din egen og dine kollegaer ve og vel, der bliver sat på spil. Det er ikke værd at satse på sikkerhedsområdet.

Det er så nemt at tjekke op på sikkerheden – især hvis det bliver gjort løbende. Du kan med fordel gøre det en gang om ugen – hvis ikke dagligt. Prøv om I kan gøre det til en del af morgenrutinen. Imens den ene sætter kaffe over, kan den anden tjekke op på autoliftene.

Det skal du tjekke oftest

Ekspansionsbolte: Gør det til en rutine at tjekke alle ekspansionsbolte. Er de spændt fast? Det er dem, der holder autoliften, så de må ikke være løse eller kunne drejes rundt i hullerne. Hvis boltene sidder løst, kan liften vælte.

Bærepuder: Tjek også bærepuderne. De skal være hele og fastspændte. Bilen må ikke kunne flytte sig. Er puderne slidte, så tøv ikke med at skifte dem. Det er en billig forsikring mod de potentielle skader, der kan forvoldes, hvis der ikke er den nødvendige friktion mellem løftearm og undervogn.

Låsesystem: På alle autolifte er der den ene eller anden form for låsesystem. Det skal tjekkes jævnligt for at sikre den forventelige stabilitet. Bruger du en to-søjlet autolift bør du også få tjekket armlåsen i samme ombæring. Den sikrer, at bærearmene ikke kan skride ud.

Fodbeskyttere: Sidst men ikke mindst skal du have tjekket fodbeskyttere, afdækning i søjlerne samt diverse stålwirer. Er der nogen, som begynder at vikle sig op eller på anden måde se slidte ud?

Vælg godkendte maskiner

Det giver måske lidt sig selv, men du går aldrig galt i byen med en godkendt maskine. På tværs af brancher kan du altid kigge efter CE-mærket. Anbefalingen herfra skal i hvert fald lyde klart og tydeligt: Køb kun CE-godkendte autolifte til værkstedet.

Det er kun til din fordel, at de er kontrolleret af en uvildig instans. Og når du nu er i gang, hvorfor så ikke også vælge en lift, der lever op til kravene fra Arbejdstilsynet og Maskindirektivet.

Hvad kan du ellers gøre?

Udover de rutinemæssige tjek og lidt ekstra fokus på sikkerhed i forbindelse med køb af nye maskiner er der et par ekstra ting, du kan gøre.

Husk det lovpligtige eftersyn – hvert år. Det skal udføres af en autoriseret virksomhed og tager sjældent ret lang tid. Så få det nu bare booket. Det er især vigtigt, hvis du køber en brugt autolift. Spørg sælger, hvornår seneste eftersyn blev foretaget.

Dertil kan noget så simpelt som at læse manualen virkelig også være at gøre dig selv en tjeneste. Du kan spare både besvær og skader, hvis du læser manualen, før du sætter liften op og tager den i brug.

 

Er du i tvivl om, hvordan du sikrer dig selv og dine kollegaer bedst muligt på værkstedet? Så kontakt Arbejdstilsynet eller din leverandør, som kender lige netop de maskiner og lifter, I bruger hver eneste dag.