Energioptimering af dig hus

Efterisolering af et ældre hus er en langt bedre investering, end at have pengene stående i banken. Vælger du at energioptimerer dit hjem, kan du nemlig straks begynde at tjene penge på din investering. Du kan enten observere hvordan dit varmeforbrug falder eller du kan se hvordan dit hus stiger i værdi. Uanset om du har planer om at sælge, eller blot ønsker at spare penge på varmeregningen, så er det en oplagt idé at kigge på energioptimering.

Hvor skal man starte?

Energioptimering af din bolig skal ikke nødvendigvis foretages i en bestemt rækkefølge, og hvilke projekter du går i gang med, kan også være bestemt af din økonomi. Du skal naturligvis ikke kaste dig over større projekter, end du kan overskue – også selvom projektet vil medføre en markant besparelse på den lange bane.

Har du mulighed for at vælge mellem flere forskellige projekter, kan du med fordel prioritere de optimeringer, som vil give dig den største nettogevinst, og herefter arbejde dig ned gennem listen. Har du et ældre hus, har du sandsynlig en lang liste med mulige forbedringsforslag. Har du købt dit hus for nylig, kan du eventuelt tage udgangspunkt i boligens energirapport, hvor der findes forslag til energiforbedringer.

Efterisolering af loft

Har du et ældre hus, kan der forsvinde meget varme fra dit loft. Varme søger som bekendt opad, og har du mangelfuld eller nedslidt isolering, kan der være mange penge at spare på at få efterisoleret loftet. En oplagt og prisvenlig metode til efterisolering af loftrum er glasuldgranulat som blæses ud og fylder eventuelle huller i den eksisterende isolering. En anden fordel er, at glasuldgranulatet giver en hel isoleringsflade uden samlinger.

For at kunne benytte glasuldgranulat skal tagfoden først forberedes til den øgede isolering ligesom der skal laves kan ved loftslem. Loftets gangbro skal også hæves, da glasuldgranulatet fylder mere i højden. Alt dette kan du med fordel få en lokal tømrer til at hjælpe dig med. Når du efterisolerer dit loft, kan du reducere varmeforbruget med op til 15-20 %.

Isolering af ydermure

En stor del af varmetabet fra din bolig sker gennem husets ydermure. Det er derfor oplagt at undersøge om dine mure kan efterisoleres. Har du mulighed for hulmursisolering, er dette en oplagt løsning. Hulmursisolering foretages ved at isoleringsmateriale i granuleret form blæses eller hældes ind i ydermurens hulrum.

Som et alternativ til hulmursisolering findes udvendig tillægsisolering. Denne form for isolering er den mest effektive, men er også mere omfattende. Her laver man gerne en skalmur som skærmer for den ekstra isolering eller laver et nyt armeret pudslag udenpå tillægsisoleringen. Begge dele påvirker naturligvis husets facade, og der er derfor vigtigt at tænke husets udseende med i processen.

Nye vinduer og døre

Gamle vinduer og døre kan – ligesom loftet – være kilde til et stort varmetab. Det er derfor oplagt at skifte dine gamle vinduer og døre ud med nye og energieffektive modeller. Du kan f.eks. overveje at skifte til moderne 3-lags vinduer, som både holder varmen inde i vinterhalvåret og varmen ude i sommerhalvåret.

Se på din varmekilde

Varmekilden i din bolig kan betyde meget for dit energiforbrug og dermed også for din pengepung. For ældre huse med en uhensigtsmæssig varmekilde, kan der være mange penge at spare ved at skifte – f.eks. fra oliefyr til varmepumpe eller fjernvarme. En sådan udskiftning kan også vær dyr, så undersøg om du har mulighed for at søge tilskud.