Effektive energibesparelser med LED

EnergibesparelseVi lever i et samfund, hvor det er blevet strengt nødvendigt at tænke på, hvor meget energi vi bruger i hverdagen. Det nytter ikke, at vi lukker øjnene og tænker, at det tager ”de andre” sig nok af. Vi må alle gøre en indsats for at skåne miljøet og spare på energiforbruget. En god sidegevinst ved at spare på energien er, at du samtidigt sparer penge, hvilket de fleste af os jo sætter pris på. Der er mange måder, hvorpå du kan spare på energien i din bolig. Du kan for eksempel tænke på, hvilke pærer du har i dine lamper. Her kommer vi ind på LED-pærens fordele og ulemper med mere.

Vælg LED

Den mest energirigtige pære, du kan vælge, er en LED. Den bruger langt mindre strøm end både en gammeldags glødepære og en halogenpære. På energistyrelsens hjemmeside kan man læse, at ved at udskifte fem halogenspots, der er på 35 watt med LED’er, kan du sparer 300 kroner om året i el. Du skal dog være opmærksom på, at kvaliteten af LED-pærer er svingende. Derfor skal du kigge efter EU’s energimærkning og vælge en LED, der er mærket med minimum A+. Du skal også tænke på, hvilken farve LED’ens lys har. Til boliger skal det helst minde om glødepærens varme lys for ikke at skabe en kold atmosfære i rummene. Det vil sige, at du skal sikre dig, at den pære du vælger, har et lys der ligger mellem 2.700 K og 3.300 K. Vil du have et mere neutralt lys, skal du vælge en, der ligger mellem 3.300 K og 5.000 K. Herover vil lyset virke køligt. Du skal også være opmærksom på lysets farvegengivelse. Du skal vælge en Ra, der ligger på 80 eller derover for at være sikker på, at lyset viser farverne rigtigt. Ligeledes skal du tjekke om lysets spredningsvinkel passer til den lampe pæren skal sidde i og i tillæg overveje om lyset skal kunne dæmpes. Det er ikke alle LED-pære, der kan dæmpes. Det vil stå på pakningen.

LED-pærens fordele og ulemper

LED-pæren har et lavt energiforbrug og en lang levetid – mellem 10 år og 25 år – hvis den kan komme af med varmen (ellers forkortes levetiden). Det opvejer samlet set, at den er dyr at købe. Modsat spare-pærer tænder en LED med det samme og har efterhånden fået en lysfarve, der kan leve op til den gamle glødepærers varme lys. En LED er robust, velegnet til spots, fås i mange former og størrelser. Man skal dog som skrevet tidligere være opmærksom på kvaliteten og farvegengivelsen som er meget varierende. Du kan risikere, at LED’er i det samme rum har forskellig farve, selvom de burde være ens. Det kan man undgå ved at købe pærerne fra den samme produktionsserie.

To typer LED

Der er to typer af LED-pærer. Der er de retningsbestemte og de ikke retningsbestemte. De retningsbestemte er det, man kalder spots og de ikke retningsbestemte er det, der svarer til en glødepære, hvor lyset spreder sig i alle retninger. LED-spots er ofte et rigtig godt alternativ til halogenspots. De andre er et godt alternativ til glødepæren, sparerpæren og halogenpæren. Man skal dog undersøge om deres lumen er høj nok til den flade der skal oplyses.

Fra watt til lumen

Det kan være lidt svært at finde ud af, hvordan man skal få en pære med den rette lysstyrke, når man skal købe en LED-pære og er vandt til at regne i watt. Her har vi lavet en omregningstabel med omtrentlige værdier baseret på de mest almindelige spots med sokler af GU4 og GU5.3 typen.

Husk du kan få skattefrit energistilskud, hvis du skifter fra glødepærer til LED – Læs mere her