Elevationssenge kan lindre rygsmerter

Gennem de sidste årtier er elevationssenge blevet stadig mere populære, i takt med at folk er blevet mere oplyste om de mange forskellige typer og deres fordele. Muligheden for at tilpasse sin sovestilling ud over den almindeligt kendte flade overflade giver øget komfort og kan effektivt lindre smerter især i ryggen.

80 pct. lider af rygsmerter

Nogle undersøgelser viser, at op imod 80 pct. af den voksne befolkning på et eller andet tidspunkt i deres liv udsættes for smerter i ryggen. Baggrunden skal findes i mange faktorer – lige fra dårlig kropsholdning og skæve arbejdsstillinger foran skrivebordet eller på lageret, over muskelforstrækninger ved sportsaktiviteter til dårlige madrasser og dermed liggestillinger. Samfundet spilder milliarder på de mange rygproblemer til behandling, tabte arbejdstimer og medicin, og for den enkelte er der jo nok en hel del andet, man hellere vil bruge tid på end at kæmpe med akutte (smerterne forsvinder inden for få uger) eller endnu være kroniske (smerterne varer ved i mere end 3 måneder) rygproblemer.

Reducerer tryk

Mens lægevidenskaben fortsat kæmper med at finde de perfekte kure på de udbredte rygproblemer, er der enighed om at brugen af moderne elevationssenge er en effektiv måde både at lindre smerterne på. Alt efter hvor smerten er størst, giver elevationssengen mulighed for at tilpasse liggepositionen på en måde så trykket på ryggen bliver reduceret. Det sker ved at fordele vægten jævnt og dermed aflaste ryggen. Udover generel smertelindring kan hævning af overkrop og/eller ben lindre forskellige symptomer på gigt.

Flad madras fastholder spændinger

På flade madrasser koncentreres trykket derimod på hofter og skuldre, mens lænden efterlades uden støtte. Det vil ofte indebære at spændinger fra dagen fastholdes med mindre afslappende søvn til følge efterfulgt af smerter og stivhed, når man står op. Udover at være god til at lindre smerter er en elevationsseng også god til at forebygge smerter. Det vil altså være en god idé at få sig en elevationsseng, allerede inden de mulige smerter sætter ind med alderen. Udover at forebygge rygproblemer giver elevationssengen også en større komfort i forbindelse med forskellige aktiviteter, som f.eks. læsning, arbejde eller tv-kiggeri i sengen ved at give mulighed for mere ergonomiske korrekte stillinger. Frem for at få hold i nakken eller tumle rundt med puder kan man nøjes med at justere toppen af sengen lidt op.