Bør jeg købe en robotstøvsuger?

Robotstøvsugere er gennem de seneste år blevet rost til skyerne, men de har tidligere haft et blakket ry. De første robotstøvsugere kom på markedet for snart mange år siden, har fået skyld for at være larmende monstre, der ikke kunne støvsuge ordentligt. Det er muligvis rigtigt at de første robotter ikke helt levede op til det, de lovede, men i mellemtiden er støvsugernes udvikling gået stærkt. I dag findes der modeller på markedet, som er enormt avancerede og proppet med moderne teknologi såsom navigation, Wi-Fi og tidsstyring, der gør robotstøvsugeren i stand til at gøre rent, når du ikke er hjemme.

Moderne teknologi hjælper i en travl hverdag

I mange moderne familier har både mor og far job, og krævende karrierer at passe. Når familien er samlet, bliver der fokuseret på børn, afslapning og fritidsinteresser, og knapt så meget på rengøring. Tidligere var mange kvinder hjemmegående, og det var meget almindeligt, at et af de daglige gøremål var støvsugning. Meget har heldigvis ændret sig i årenes løb, og jobs der tidligere var forbeholdt mænd tiltrækker i vore dage også kvinder. F.eks. kan nævnes de kvindelige astronauter Jessica Meir, Nicole Aunapu Mann og Christina Hammock og den profesionelle pokerspiller Celina Lin. Mange familier kan derfor nyde godt af nye teknologier som robotstøvsugere, robotplæneklippere, vandhaner med kogende vand og andre apparater, der kan spare os tid i den travle hverdag. To indtægter har gjort familierne i stand til at bruge flere penge på teknologi, ligesom miljøbevidsthed er blevet en naturlig del af vores hverdag. Strømbesparende LED pærer og andre miljøvenlige tiltag, interesserer os mere end nogensinde før.

Fordel og ulemper ved en robotstøvsuger

Der er både fordele og ulemper forbundet med at bruge en robotstøvsuger, og den vil ikke passe til alle hjem. Hvis dine rum er forholdsvis små, og du har mange møbler og meget tykke tæpper, så vil en robotstøvsuger sandsynligvis ikke være anvendelig. Er din bolig derimod indrettet med større rum og god plads mellem møblerne, så kan du få stor gavn af en robot.

Fordele:

  • Tidsbesparende
  • Støvsuger når du ikke er hjemme
  • Ingen vedligeholdelse – Du skal kun tømme støvbeholderen

Den største fordel ved en robotstøvsuger er uden tvivl den tidsbesparelse, du opnår i dagligdagen. Robotten sørger for, at du kommer hjem til et rent gulv. Som nævnt er de moderne robotstøvsugere udstyret med avancerede funktioner. De fleste robotter kan indstilles til at støvsuge på bestemte tidspunkter, f.eks. om dagen, når familien ikke er hjemme. Derved generes du ikke af støjen fra robotten, og personer der har problemer med allergi bliver ikke påvirket af ophvirvlet støv. Mange robotter registrerer selv, når de er ved at løbe tør for strøm og kører automatisk tilbage til deres ladestation. Efter endt opladning kan støvsugeren genoptage rengøringen – naturligvis fra det punkt den var nået til. Robotterne i den lidt dyrere ende kan styres ved hjælp af en app på telefonen, og du kan til enhver tid kontrollere, hvor langt robotten er med støvsugning. Mange støvsugerrobotter har indbygget navigation der sikrer, at hele gulvfladen bliver støvsuget, og at særligt snavsede områder bliver støvsuget ekstra grundigt.

Ulemper:

  • Robotten kan ikke køre alle steder
  • Svært at undvære en almindelig støvsuger
  • Pris

Dine krav til rengøringen er en faktor, der skal med i regnestykket. En robotstøvsuger kan ikke komme helt ud i alle hjørner, og kan naturligvis heller ikke tage støvet ovenpå fodpanelerne, som man ofte vil tage med en gammeldags støvsuger. Robotten kan heller ikke flytte gardinerne, og hvis dine møbler meget lave, vil støvsugerrobotten ikke være i stand til at køre under dem. Du vil derfor sandsynligvis ikke kunne undvære en almindelig støvsuger til den grundige rengøring. Prisen på en robotstøvsuger, kan også være en væsentlig faktor. Selvom man efterhånden kan købe robotstøvsugere til rimelig billige penge, kan prisen for de avancerede modeller let løbe op i adskillige tusinde kroner.

Konklusion

Hvis du vil have hjælp til den daglige lette rengøring, og din bolig har en størrelse, hvor en robotstøvsuger mere eller mindre ubesværet kan køre rundt, så er en robot ganske givet et godt køb. Hvis du stiller store krav til rengøringen, har trange rum og tykke tæpper, så skal du holde dig til den gammeldags model.