Alt du skal vide om reglerne for firmagaver

Op mod 90% af alle virksomheder i Danmark giver firmagaver, oftest når der er jul, når en medarbejder går på barsel eller når en medarbejder har jubilæum. Der er både mange skrevne og uskrevne regler, når det kommer til firmagaver. Hvis du vil blive klogere på disse, så læs med i denne artikel.

Uskrevne gaveregler

Når det kommer til firmagaver, er der mange uskrevne regler om, hvad man kan tillade sig, og hvad man ikke kan. Den generelle konsensus lyder dog på, at der ikke skal gives kontanter, og et populært modstykke er derfor at give gavekort. Gavekort kan fås til mange forskellige butikker, og nogle steder tilbyder endda gavekort, hvor modtageren selv kan få lov til at vælge, hvilken butik, vedkommende til have et gavekort til. Det er dog ikke alle, der ønsker at give gavekort, og hvis du ikke gør det, kan du eksempelvis give gaver til hjemmet som vaser, termokander eller sengesæt, men du kan også se flere firmagaver her.

Generelle regler og lovgivning om firmagaver

Lovgivningen om firmagaver lyder på, at en medarbejder må modtage gaver for op til 1100 kroner om året uden at blive beskattet. Dette beløb kan deles op og gives i form af flere gaver, men en julegave må ikke overstige 800 kroner, med mindre der ikke gives andre gaver i løbet af året. Hvis en gave overstiger 1100 kroner i værdi, har virksomheden indberetningspligt overfor SKAT. Hvis gaven, uanset værdi, er et gavekort, der kan ombyttes til kontanter, skal den altid indberettes.

Regler for jubilæumsgaver og lejlighedsgaver

Har virksomheden jubilæum eller har en medarbejder en privat mærkedag, kan der gives jubilæums- eller lejlighedsgaver. For lejlighedsgaver gælder det, at den ikke må have en større værdi end hvad anses for passende, mens det for jubilæumsgaver gælder, at der må gives op mod 8000 kroner skattefrit, hvor alle medarbejdere skal have samme beløb i gave. Begge typer af gaver kan dog trækkes fra som driftsomkostninger.

Regler for modtageren af en firmagave

For dig som medarbejder, der modtager en firmagave, gælder det, at du skal indberette det på din årsopgørelse, hvis du modtager en eller flere gaver, der overstiger 1100 kroner i værdi i løbet af ét år. Dog må du modtage op til 8000 kroner, hvis gaven er en jubilæumsgave, og får du en fratrædelsesgodtgørelse, må denne heller ikke overstige 8000 kroner. Gør den det, skal hele beløbet indberettes til SKAT.